Lombard Occidental

Quel articul chì l'è scrivüü in Lumbard, cun l'urtugrafia insübrica ünificada.

El bokmål (lengua del liber), prima del 1929 ciamaa riksmål (lengua del regn) l'è la püssee parlaa di dü varietà scrit nurveges. L'è staa nurmalizaa e rifinii da Knud Knudsen. El bokmål l'è druvaa da circa el 90% de la pupulazion nurveges, e l'è la variant che de suvent la se mustra ai stüdent furest. L'è basaa principalment ins el danes scrit e ins i dialet nurveges uriental, suratüt i variant di burghes parlaa a Oslo.

L’urtugrafia bokmål l’è druvada suratüt de i popul che parlen i dialecc ch’han ciapaa püssé l’inflüensa del danes e del bass-todesch. Inscambi a chest, i dialecc ucidentai druven el nynorsk che l'è püssé cumpagn di lenguv tradiziunai nurveges.

El bokmål e 'l nynorsk henn minga di ver lenguv: i henn semplisement dü manere deverse de scriv la lingua nurvegesa. Ind la pratega, gh'è dumaa un quaivön che'l parla devera chest lenguv chì, perché in Nurvegia tücc i druven el so dialett, pu sö pu giò arent al bokmål o al nynorsk, anca in di ucasiun üficiai.

El guvern l'haa mia regulaa el bokmål parlaa e recumanda che la parnunzia la gh'haa de andaga adree a la funulugia del dialett lucal del parlant. [1] A bun cünt, a gh'è una varietaa parlada de Nurveges ch'a l'è cumünement vedüda cume la forma standard per el Bokmål parlaa. Ind The Phonology of Norwegian, Gjert Kristoffersen al scriv che:

«El Bokmål […] l'è ind la sò varietaa püssee cumün cunsideraa cume un rifless de un discors ürban burghes, che haa törüü part suratüt ind la part a ovest de la Nurvegia del Süd, cunt capital a Oslo, cume center de riferiment. Se pö donca dì che el Bokmål al gh'haa una realizaziun parlada che un quaivön a pö ciamaa una parlada standard üficial de Nurveges. Defacc, l'è de spess indicaa cume Standard Østnorsk (Nurveges Standard de l'Est). [2]»

El Standard Østnorsk (Nurveges Standard de l'Est) l'è la parnunzia püssé cumünement metüda dent ind i vucabulari e insegnada ai forester ind i class de lengua Nurvegesa.

Gramatega Modifega

Insema a olter lenguv scandinav, el bokmål l'è vön di chei lenguv indoeuropee che coniüga minga i verb a segond de una persona e un nümer. I sustaniv pöden vess de tri zener: maschil, feminil e neüter. Tütavia, per via de l'inflüensa de la lingua danes, tüt i parol feminin pöden vess druaa cume maschil, cunt di eceziun: inscì se parla de zener cumün. Carateristega prinsipal di lenguv scandinav l'è l'articul determinativ metüü dopu: l'articul determinativ al ven giöntaa cume süfiss al sustantiv, cume ind i esemp a segütaa:

Radis Articul
determinativ
Articul
indeterminativ
Articul
determinativ
(cunt agetiv)
bil (vetüra) bilen en bil den store bilen
hus (cà) huset et hus det store huset
øy (isla) øya/ øyen ei/ en øy den store øya/ øyen

Varda anca: Modifega

Riferimencc Modifega

  1. Råd om uttale. Recuveraa el 2009-03-15.
  2. Kristoffersen, Gjert (2000). The Phonology of Norwegian. Oxford University Press. ISBN 978-0-19-823765-5. 

Vus arent Modifega