Lombard Quell articol qì l'è scrivud in Lombard, cond l'ortografia Scriver Lombard.

Ol castell Oldofredi-Martineng (ciamad anc Roca Martineng) l'è una roca medievala situada a Montisola, sœl lag d'Isee.

L'ingress del castell

Descrizion Modifega

Ol castell l'è a pianta central, componid de una torr cilindrega (la part plœ antiga), circondada dei mure con adossads dei edifici. G'è do torr circolar, una a nord-ovest e una a nord-est. A ovest g'è l'ingress principal, protejid de un foss e de un pont levador (qe a'l dé d'incœ l'è stait sostituid de vun fiss in ferr).

Storia Modifega

Ol castell l'è stait costruid ind el XIII secol de la famea Oldofredi, ind una posizion stratejega per controllar tœta la part sud-ovest del lag. Al prencepe la g'era adoma la torr centrala, plœ tarde l'è deventada una residenza fortificada. La famea l'hiva costruid anc un'oltra roca sœ l'isola.

Ind el '400 i Oldofredi i è fracads de i Martineng, qe i deventa i nœv padron del castell, despos trasformad ind una residenza. Fina a'l XX secol l'è stait abandonad e restavorad plœ volte.

Ind la Segonda Guerra Mondial l'è stait dovrad per controllar ol lag, e g'è staita una guarnijon fina a'l 25 de avril del 1945.

Ind i agn '60, in stat d'abandon, l'è stait comprad da la famea Masqeroni de Monza, i proprietare incœ, qe i l'ha restavorad e trasformad anc'mò in residenza.

Galleria d'imajin Modifega

Ligam de fora Modifega

Riferiments Modifega