Lombard Quell articol qì l'è scrivud in Lombard, cond l'ortografia Scriver Lombard.

El jener Ebolavirus, segond la definizion de l'International Committee on Taxonomy of Viruses, a l'è un mucc de organism q'i toel part ind la fameia Filoviridae, a so voelta part de l'orden di Mononegevirales. I se cognossen cinq specie q'i toel part a qel jener qì e quater de qeste i en responsabil del malan de virus Ebola (in ingless "ebola virus disease "o "EVD") qe ciapa i omm cont una fever emorajega cont un tass de fatalità devera volt. I cinq specie de virus recognossude de l'International Committee on Taxonomy of Viruses i toel el nomm de i rejon indove i en stads catads foer per la prima voelta. I specie i en: Bundibugyo ebolavirus, Reston ebolavirus, Sudan ebolavirus, Taï Forest ebolavirus (in orijen Côte d'Ivoire ebolavirus) e Zaire ebolavirus.

Genus Ebolavirus

Virus classification
Grupp: Group V ((-)ssRNA)
Ùrden: Mononegavirales
Famìa: Filoviridae
Zèner: Ebolavirus
Specia da tip
Zaire ebolavirus
Specie

Bundibugyo ebolavirus
Reston ebolavirus
Sudan ebolavirus
Taï Forest ebolavirus
Zaire ebolavirus

Alber filojenetic q'al fa su la comparazion in so tuta la lungezza del jenoma di ebolavirus cont i marburgvirus per mezz de l'inferenza bayesiana.

El Zaire ebolavirus a l'è la speci de riferiment per el jener "Ebolavirus" e a l'è fada su domà de un soc cognossud, ciamad semplicement "Ebola virus", q'a l'è caraterizad del plussee volt tass de fatalità di "Ebolavirus" e l'è anca el responsabil del major numer de epidemie de Ebola qe i se poeden soeciar al jener, comprendude l'epidemia de fever emorajega de Ebola in Zaire del 1976, qe a l'è qela qe l'ha provocad fin a 'dess el major numer de morts.

I Ebolavirus i en stads descrivuds a partir de l'epidemia de fever emorajega ind el sud del Sudan ind el jugn 1987 e ind el Zaire ind l'agost 1976.[1] El nomm "Ebolavirus" al ven del fium Ebola ind el Zaire (incoe Republega Democratega del Cong, un tributari del fium Cong indove la g'è stada l'epidemia in del 1976. El sufiss tassonomic "-virus" al fa riferiment al fait q'a l'è un jener viral. El jener a l'è stad metud denter ind el 1998 'me jener di virus q'i someien a l'Ebola virus.

A l'è un virus a nivel de biosicurezza quater, cioè el plussee alt.

Riferiments Modifega

  1. http://whqlibdoc.who.int/bulletin/1978/Vol56-No2/bulletin_1978_56(2)_247-270.pdf

Vox corelads Modifega