Lumbard ucidental Quest articol chì l'è scrivuu in lombard, grafia milanesa.

El Gaitan Strambi (italian: Gaetano Strambio; Cislagh, 1752 - Milan, 3 de magg 1831) a l'è staa 'n medegh lombard, zittadin austriegh, famos per el sò contribut, in l'Ospedaa Maggior de Milan, ai studi in su la pellagra.

Targa dedicada al Gaitan Strambi

Biografia Modifega

El nass a Cislagh de pader dottor e 'l fa i studi classich a Lugan e 'l scomincia la carrera de prevet a Milan, che lassa in del 1779 per maridàss cont la compaesana Caterina Rimoldi. El se iscriv donca a medesina a l'Università de Pavia e 'l fa el medegh condott in tra Comm e Vares per on quaj ann.

I studi in su la pellagra Modifega

In del 1784 l'Imperator d'Austria Isepp II d'Asborgh el fa dervì, a Legnan, on zenter per studià ona malattia assee spantegada in di contad lombard, ossia la pellagra. A 32 agn, raccomandaa del rettor de Pavia, a l'è nominaa direttor del center, che l'ha permittuu al Strambi de studià la malattia e de deventànn vun di espert pussee important al mond. El resta direttor finna al 1788.

El riva a capì che a l'è minga contagiosa ma dovuda a di carenz in del mangià, anca se poeu el falla in del pensà che la sibia ereditaria.

A l'Ospedaa Maggior Modifega

In del 1789 el Governator de Milan el sara el center, ma l'Ospedaa Maggior el derva on sò repart per la cura de la pellagra, e 'l ciama el Strambi per guidàll.

In del 1797 a l'è faa medegh ordinari e in del 1810 a l'è nominaa direttor, roeul che 'l gh'ha per 6 agn.

Malaa de coeur, el va in pension in del 1816.

Mort Modifega

El moeur in del 1831 a 79 agn, l'ha passaa i ultim agn de la soa vita a denonzià el stat de salut carent di por e di contaditt, situazion che la mena a la pellagra, e l'ha domandaa a la nobiltà e al cler de interessàss pussee a lor.

Incoeu el gh'ha dedicaa 'na via a Milan, in la Città Studi, e a Cislagh.

Pubblicazion Modifega

  • De Pellagra Caietani Strambio M.D. observationes, 1786
  • De Pellagra annus secundus, 1787
  • De Pellagra annus tertius, 1789

Riferiment Modifega

Alter progett Modifega