Pagina principala/LOR

Benriàcc sö la Wikipedia en lengua lombarda
L'enciclopedia lìbera e colaboratìva
con 41 067 us

Acès sigür
Versiù standard

Clìca ché per ardà l'ìndes de le pàgine Arda l'indes   Crystal Clear app help index.pngArda la Guida esensiàla   Nuvola apps bookcase simplified.svg Pagina principala en Lombàrt Ucidentàl   1rightarrow.pngRegìstret

Us endela vidrìna

Treno de la linia 2

La linia 2 a l'è vuna di lign de la metropolitana de Milan e la conliga la città da Nord Est a Sud, cont i capoligna a Cologn Nord e Gessaa a Nord Est e Assagh Milanofiori Forum e Biegrass a sud.

A l'è de solit ciamada linia verda e l'è la pussee longa e l'unega cont di tocch in superfiss.

La incrosa la linia 1 a Cadorna FN e Lorett, la linia 3 a Central FS e la linia 5 a Garibaldi FS.

Storia

El 27 de settember 1969 a l'è verta la prima tratta in tra Goeubba e Caiazz. El 27 de april 1970 a l'è slongada per Central FS e 'l 12 de luj 1971 l'è completàda finna a Garibaldi FS.

A causa del ritard in la consegna di treni appòsta a hinn staa doperaa quej de la linia 1 adattaa in manera de podè circolà cont on pantograf pussee grand, inveci de quell de servizzi doperaa in deposit. La tension de la linia aerea a l'è sbassada a 750 Volt. El 8 de november 1971 riven i treni appòsta e donca la tension a l'è volzada a 1200 Volt, in comun cont i lign celer de l'Adda. In del 1972, cont la soppression del servizzi, a l'è volzaa al definitiv 1500 Volt.

(Innanz)

El saìet che ...

On chirurgh con la mascherinna

La mascherinna a l'è 'n dispositiv de protezion che 'l blocca i gottinn che sortissen del nas e de la bocca de quell che la indossa. A l'è doperada soratutt di medegh e di infermier quand che lavoren per evità de spantegà i sò germi, ma che la pò servì anca per i sgent malaa per spantegà no el sò malann pussee.

In di Pajes de l'Asia oriental compagn del Giappon, de la Cina, de Taiwan e de la Corea del Sud a l'è normal mettès 'na mascherinna in del period invernal, anca ai primm sintom de la grippa o del fridor, per evità de spantegàll pussee, e in 'sti pajes a gh'è di aziend che fanno di mascheritt cont di design bej de vidè. In 'sto cas, quand che hinn miss cont ona fonzion de protezion soziala, a hinn despess ciamaa "mascheritt de cortesia".

(Va innanz)

Endele ótre lèngue

I des Wikipedij püssee grand: Ingles, Svedes, Cebuà, Tudesch, Olandes, Frances, Rüss, Waray, Spagnöl

Sóta 'l put de s'cif e s'ciaf

Bargniff.jpg

Chi él el poéta bresà piö famùs? Risposta

En proèrbe a cas

"Per nient el ména la cùa gne 'l cà"
Clìca ché per cambià proèrbe

Avertènse

  1. La lengua lombarda la gh'ha mìa 'n standard parlàt o scriìt, doca ché se dòpra divèrse ortografìe, compagn de la Ortograféa orientàl ünificàda, la Ortograféa del Dücat e la Scriver Lombard
  2. La Wikipedia la da mìa garansìa sö 'l contenùto e l'è mìa censürada per i s·cècc.

Wikipedia

Wikipedia l'è 'n enciclopedéa lìbera e portada en nacc apéna de olontàre. L'obietìf l'è de portà la conoscènsa lìbera a töcc e e 'n piö tàt lèngue che se pöl.

I Sich Pilàster i è:

  1. La Wikipedia l'è 'n enciclopedìa e mìa 'na colesiù de 'nformasiù 'ndiscriminada;
  2. La Wikipedia la g'ha 'n pónt de vìsta neutràl e le 'nformasiù le g'ha de éser verificàbii;
  3. La Wikipedia l'è lìibera: töcc i pöl dà 'na mà a scrìer e la g'ha la lesència dópia CC BY-SA e GDFL;
  4. La Wikipedia la gh'ha 'n còdes de comportamènt e töcc i g'ha de respetàs;
  5. La Wikipedia la g'ha mìa régole fìse föra che i Sich Pilàster.

'Na us de scrìer

Che se pöl fà?