Lumbard ucidental Quest articol chì l'è scrivuu in lombard, grafia milanesa.

La Val Strona (Valle Strona in Italian) l'è ona vall italiana, che la se troeuva in de la Provincia de Verbania, minga lontan del Lagh d'Orta.
L'è traversada del riaa Strona e l'è situada in mezz tra l'Ossola (a nord) e la Valsesia (a sud). Per rivàggh dent a la vall besogna partì de Omegna, che l'è in sul lagh.
In de la vall a troeuvom i comun de Germagn, Loreja, Strona e Masciola. El centro principal a l'è quell de Strona. Alter paes de la vall a hinn Luzzogn (parnoziaa [ly'tsøɲ]), Inugg, Forn, Fornee ([fu'rnɛːr]), Ches, Campell e Sambughett [samby'gøt].
L'attività tradizional de la vall a hinn i lavorà cont el legn, tant che on quai desenni fa la vall l'era cognossuda cont el nomm de vall di cazzui (che sarissen i cazzuu), ch'eren voeuna di robb pussee prodott. Al dì d'incoeu i artesan, ciamaa grattagamol, se dedichen soratutt a la produzion de statuinn de Pinocchio, tant che la Val Strona ogni tant la vegn ciamada anca Val de Pinocchio.

La vall d'inverna

A Campell (Campello Monti), incoeu frazion de Strona, on temp a gh'era ona comunità walser de Premia: el paes el se ciamava Kàmpelj.

Vos correlaa Modifega