Lombard Quest articol chì l'è scrivud in lombard, con la Noeuva Ortografia Lombarda

Tórshavn (in danes: Thorshavn, in islandes: Þórshöfn, in svedes: Torshamn) a l'è la capitala di Isole Faroe.

El Løgting, el parlament

La se troeuva a sud del'isola de Streymoy, in tra i colline Húsareyn e Kirkjubøreyn. La popolazzion de la cità in del 2019 l'era de 19.165 persone (21.926 in de l'intregh comun in del 2020)[1], circa el 42% de tuta la popolazzion de l'arcipelagh.

El nom Tórshavn el signifega "port del Thor". Fondada in del X secol, la poeul vesser considerada la capitala pussee veggia de l'Europa setentrionala. I prim colon vichingh inn vegnud a Tórshavn per inconter annuai, indova che se trataven quistion comerciai.

La cità a l'è stada el center del monopoli comercial de l'isola, de fad a l'era l'unegh sit, per i isolan, indova crompà e vender in fina al 1856, quand che l'è stad abolid el monopoli del comerc di isole, e donca averta al liber comerci.

Geografia Modifega

 

Center aministrativ, economegh e coltural di isole Faer Øer, Tórshavn a l'è in del center de l'arcipelagh, in del toch meridional de l'isola de Streymoy, de fad de la cità se poeul rivà in qualsessia canton del Pais grazzia a un ben desvilupad sistema de autobus e traghet.

El territori del comun el ciapa denter una gran porzion de Streymoy e i isole de Hestur, Koltur e Nólsoy.

Note Modifega

  1. https://www.torshavn.fo/Default.aspx?pageid=1627