Bona Sforza

resgina de Polonia, granduchessa de Lituania e duchessa de Bari
Lombard Quest articol chì l'è scrivud in lombard, con la Noeuva Ortografia Lombarda

La Bona Sforza (2 de fevrer del 149419 de november del 1557) l’è staita resgina de Polonia e granduchessa de Lituania a partì del 1518 e a rivà al 1548, delzadess l’era la segonda mojer del rè Sigismond el Vegg de Polonia. De sora maross, l’è staita del sò duchessa de Bari e Rossano. Tosa del Sgiovann Galeazz Sforza e de l’Isabella d’Aragona,[1] a l’era vuna di member de Cà Sforza, dinastia sgiamò decaduda che ind el sò moment de pussee volt grandœur l’haveva regnad sora Milan coma sò duca.

L’inveleniment de la resgina Bona del Jan Matejko

Adree a la restaurazzion del podé sforzesch sora el Ducad de Milan, la mà de la Bona la sperava de fàgh isposà el Massemilian Sforza, per fornì pussee stabilitaa e lesgitimitaa al regn del sgioven duca. Tamen, el rangiament del mariozz l’è fallad quand che lu chì l’è stait deposud di Franzes adree a la bataja de Marignan ind el 1515. El rè Sigismond el Vegg – sgiamò vedov – el s’è trovad ind la condizzion de maridàss ancamò: sota consej de l’imperador Massemilian I d’Asborgh, l’ha decidud a la fenitiva de tœù la sgiovena Bona Sforza in mojer. El contrat del mariozz l’è stait insegnad sgiò a Viena el setember del 1517[1] e la Bona la s’è traita adree una schirpa de 100'000 ducad.

Intendevela, gajarda e ambizziosa, la Bona la s’è assee impelagada ind la vita coltural e politega de l’Union polesa-lituana. L’ha tolt part a devers afari de stacc, ancaben che no el fudess in acordi coi ideje del temp. La descutiva sovenz con l’hom intuitù de una mota de quistion e domesteghe, e foreste, ma el sò mariozz l’è restait un’union soleda e de suzzess.

El 1 de avril del 1548 gh’è mort el marid, che l’è stait suzzedud del fiœul Sigismond el Sgioven, s’cet de lu là e de la Bona. Lee l’ha fait sanmartin in Mazovia, indova l’è restaita per vocc agn inanz de menàss a viver a Bari. L’è moruda la matina del 19 de november del 1557, a l’etaa de 63 agn. Se sospeta che la sibia staita invelenida sgiò.[2] L’è staita interrada ind la Basilega de San Nicola, indova Anna – la sò tosa – la gh’haveva fait fà su una tomba in stil renassimental.[3]

Referenze

Modifega
  1. 1,0 1,1 Lepri, Valentina (2019). Knowledge Transfer and the Early Modern University: Statecraft and Philosophy at the Akademia Zamojska (1596-1627). Brill. 
  2. Kosior, Katarzyna (2019). Becoming A Queen in Early Modern Europe. Switzerland: Palgrave Macmillan. 
  3. Grandolfo, Alessandro (2023). "The funerary monument of Bona Sforza in the Basilica of San Nicola in Bari: history and background of a royal mausoleum of Polish patronage". Zeitschrift für Kunstgeschichte 86 (4): 477–504. 

Ligam de denter

Modifega

Ligam de fœura

Modifega