Apri il menu principale

Benriàcc sö la Wikipedia en lengua lombarda
L'enciclopedia lìbera e colaboratìva
con 39 171 us

Acès sigür
Versiù standard

Clìca ché per ardà l'ìndes de le pàgine Arda l'indes   Crystal Clear app help index.pngArda la Guida esensiàla   Nuvola apps bookcase simplified.svg Pagina principala en Lombàrt Ucidentàl   1rightarrow.pngRegìstret

Us endela vidrìna

El campanil de la Gesa Veggia

Bagg (Baggio in italian) l'è on rion de Milan, situaa in la perifaria occidental del capploeugh lombard, ministrativament dent al Municipi 7, finna al 1923 comun autònom.

Stòria

I primm testimonianz stòrich de Bagg hinn de insediament molto antigh, che partegniven a popolazion celtich. L'origin del sò nòmm l'ha dividuu i studios: quaivun el pensa che 'l vegna de ona torr romana militar ciamada Badalocum, che la gh'aveva dominà i campagn e la strada per Novara; alter inveci le fann derivà de on'abbadia denominada badia aggeris, nòmm che poeu el s'è evoluu in Badagio, Badaglo, Badaxio e al nòmm attual.

In del 221 prima de Crist, tutt el territòri identificaa in di center de Trenn, Quart, Quint e Segur l'è staa conquistaa di Roman. De 'sto temp la gh'avaria de vess la torr che fòrsi l'ha daa el nòmm al loeugh.
Tra i primm notizzi che a gh'emm de Bagg ghe n'è voeuna del 881, quand che 'l nòbil Tazon l'ha promòss la recostruzion del borgh (dòpo i distruzion di Barbar) sora i ruvinn de l'antiga torr de guardia (trada giò del tutt). Duranta l'epoca longobarda l'è stada sed de ona fara, cioè de ona cort agricola fortificada; in del 1162 l'ha ospitaa a on quai milanes scappaa de la città invaduda del Federigh Barbarossa.

(Innanz)

El saìet che ...

El Battista Geraldino d'Amelia (Amelia, 1434 o 1435 - dopo del 1486) a l'è staa on cavaliee, cortesan e politegh italegh.

Biografia

Fioeu del Mattee e de la Elisabetta Gerarda, a l'è educaa del fredell Angelo, el tacca poeu a studià dirizz a Perugia. L'è svesinaa poeu del fredell, amis de la cort del Papa e de quella de Milan e Napoli, a la cariera politega. L'è ordenaa cavaliee del Papa Callist III dopo avè faa el podestà in d'on poo de città del center-Italia in tra i quaj Montefalco, Orvieto, Ascoli Piceno, Fermo, Lanciano, Rieti.

Dopo avè faa temporaneament el rettor de la Corona de Aragona a l'è ciamaa a Milan per fà el podestà, anca se voramai a l'era 'na carega senza podè effettiv, del 1464 al 1468. Scernuu 'me podestà de Fiorenza a l'è inveci mandaa 'me governator de la Corsega milanesa del Duca de Milan Galeazz Maria Sforza, indova che però el governa maa e l'è regordaa 'me tirann, tant de vess rimoss del Duca e obligaa a risarcì i dagn per vess minga condanaa a mort.

(Va innanz)

Endele ótre lèngue

I des Wikipedij püssee grand: Ingles, Svedes, Cebuà, Tudesch, Olandes, Frances, Rüss, Waray, Spagnöl

Sóta 'l put de s'cif e s'ciaf

Bargniff.jpg

A Brèsa 'na ólta gh'ìa 'na stàtua che parlàa... come se ciamàela? Risposta

En proèrbe a cas

"La lèngua la g'ha mìa de òs ma la scaèsa de gròs"
Clìca ché per cambià proèrbe

Avertènse

  1. La lengua lombarda la gh'ha mìa 'n standard parlàt o scriìt, doca ché se dòpra divèrse ortografìe, compagn de la Ortograféa orientàl ünificàda, la Ortograféa del Dücat e la Scriver Lombard
  2. La Wikipedia la da mìa garansìa sö 'l contenùto e l'è mìa censürada per i s·cècc.

Wikipedia

Wikipedia l'è 'n enciclopedéa lìbera e portada en nacc apéna de olontàre. L'obietìf l'è de portà la conoscènsa lìbera a töcc e e 'n piö tàt lèngue che se pöl.

I Sich Pilàster i è:

  1. La Wikipedia l'è 'n enciclopedìa e mìa 'na colesiù de 'nformasiù 'ndiscriminada;
  2. La Wikipedia la g'ha 'n pónt de vìsta neutràl e le 'nformasiù le g'ha de éser verificàbii;
  3. La Wikipedia l'è lìibera: töcc i pöl dà 'na mà a scrìer e la g'ha la lesència dópia CC BY-SA e GDFL;
  4. La Wikipedia la gh'ha 'n còdes de comportamènt e töcc i g'ha de respetàs;
  5. La Wikipedia la g'ha mìa régole fìse föra che i Sich Pilàster.

'Na us de scrìer

Che se pöl fà?


Lingua