Lumbard ucidental Quest articol chì l'è scrivuu in lombard, grafia milanesa.

La cintura sud de Milan a l'è 'na brev linia ferroviaria milanesa che la conliga la stazion de Milan San Cristofen a la Stazion de Milan Rogoree che la passa per Romol e Porta Romana.

La cintura sud evidenziada

Storia Modifega

La linia l'è verta el primm de giugn 1891 per permett ai treni merci che rivaven de Bologna, Genoa e Venezia de traversà no la stazion centrala de l'epoca e rivà a la svelta al scal de Porta Sempion. El 15 de november 1915 l'è attivaa el bivi Nivili Grand a San Cristofen per conligà anca la ferrovia per Mortara.

Con la riforma del noeud de Milan del 1931, la soppression del scal de Porta Sempion e la vertura de la noeuva stazion centrala la cintura sud la perd reson d'esist e la resta bona, de facc, domà 'me raccord in tra la ferrovia Milan-Mortara e 'l rest de la red ferroviaria nazional e l'è donca doperada domà de 'n quaj treno merci e raro treno local.

El traffigh regolar passeggee, voramai limitaa a 'n quaj local Milan-Lissandria, el gh'ha avuu fin el 28 de magg 1994: resten domà di minga regolar treni per Pavia e Piasenza.

El 24 de dicember 2004, con l'istituzion del servizzi ferroviari suburban de Milan ghe torna sora on servizzi passegee regolar, quell de la linia S9, che la conliga Saronn a Albairaa-Vermezz a travers de 'sta linia, oltra che de la linia de cintura de Milan.

Progett Modifega

Con la saradura de la stazion de Milan Porta Genoa l'è previst che i treni regionai sien instradaa in su la cintura Sud per rivà a la stazion de Rogoree. L'è in costruzion, de completà in del 2023, la stazion de Milan Tibaldi e 'l spostament de Porta Romana, per permett on interscambi pussee bon con la linia 3 de la Metropolitana de Milan.

Riferiment Modifega