Lumbard ucidental Quest articol chì l'è scrivuu in lombard, grafia milanesa.

El decrett-legg a l'è 'n att avent forza de legg emess de 'n autorità esecutiva, de solit el governo, segond d'on principi de necessità e urgenza e senza che sibien autorizzaa prumma del Parlament. In la pupart di ordenament el Parlament el gh'ha poeu de ratifegà el decrett in legg o el decad.

Per Pajes Modifega

Argentina Modifega

In Argentina el governo el pò emett di Decrett de Necessità e Urgenza quand che 'l gh'è de besogn, foeura che per i materij de dirizz penal, tributari o elettoral. Hinn emess del President de l'Argentina e gh'hann de vedè la partecipazion del sò gabinett. El Parlament el gh'ha de accettà o refudà el decrett: se 'l refuda i dirizz acquisii resten in pee.

Italia Modifega

In Italia el governo, cont el permess formal del President italian, el pò emett di decrett-legg che gh'hann de vess validaa del Parlament dent de 60 dì, sedenò l'è comé se 'l fuss mai staa emess.

Liechtenstein Modifega

In Liechtenstein el Prenzip el pò emett di decrett de emergenza che pòden no sospend i dirizz uman o la Costituzion in del total - ma domà in part e foeura che per i part che permetten la secession, la sfiducia del monarca o el cambi de sistema istituzional - e decaden dopo de ses mes che hinn staa firmaa.

Spagna Modifega

In Ispagna el governo el pò emett di Real Decrett-Legg che però pòden minga limità i dirizz di cittadin, i istituzion, i comunità autonom o el sistema elettoral e 'l gh'ha de vess approvaa di Cortes Generales dent de 30 dì. In del sistema politegh spagnoeu doperà fiss i decrett a l'è retegnuu 'n abus e donca i governi ghe fann minga gran us.

Riferiment Modifega

Vos corelaa Modifega