Lumbard ucidental Quest articol chì l'è scrivuu in lombard, grafia milanesa.

La demineralizazion l'è l'operazion de ingegneria de la chimica per trà via i minerai de l'aqua o d'un alter liquid. Normalment, i fa la demineralizazion prima de scaldà l'aqua, inscí el calcar, ma anca i saa del solfor vann minga giò a sporcà i tubi di scambiador.

I process de demineralizazion pussee comun hinn:

  • reazion chimica con la calsa e poeu la soda solvè : quest l'è el metod pussee comun per fà l'aqua potabil;
  • passagg sora i balett de plastica cationich e poeu anionich : inscí se prepara l'aqua bona per el ferr de stira, ma anca per la caldera.

Demineralizazion chimica Modifega

Sa mett in de l'aqua de tratà la calsa, tant de mol quant a hinn i mol de solfat in de l'aqua, magara un cicinin pussee. La reazion l'è :

SO4-- + Ca++ → CaSO4

che l'è insolubil, el ven giò in del decantador. Sa podaria anca filtrà dopo el decantador si se veour avègh de l'aqua pussee pura. L'operazion successiva l'è la reazion :

Ca++ + Na2CO3 → CaCO3 + 2 Na+

Anca el CaCO3 (el marmo comun) l'è insolubil, e el ven giò nel second decantador.

Scambi ionich Modifega

I saa in de l'aqua hinn una soluzion, el voeur di ch'a hinn en forma ionica. Alora, sa poeu passa i ion tacaa visin a un prodott chimich ch'el scambia un radical positiv cunt un ion positiv, e istess cunt i negativ. Un prodott faa inscí el se ciama resina de scambi ionich. El radical de la resina l'è picinin, el poeu vess H+ (positiv) o anca OH- (negativ) : inscí, i radicai vegnuu de la resina han forma domà de l'aqua.

Adèss, tucc i saa hinn ligaa a la resina 'me cation C- o anca anion A+ (atenzion! i resin cationich i ferma i anion, e i anionich i cation). Se fa passà de l'acid cloridrich in de la resina cationica, per fà la reazion :

HCl + A+ → A+Cl- + H+ ch'el se tacca a la resina, e per l'anionica

NaOH + C- → Na+C- + OH-

e la resina l'è bona per un olter passagg.