Lombard Quest articol chì l'è scrivud in lombard, con la Noeuva Ortografia Lombarda

Se drova l’espression "equilibri del terror", de solit con riferiment a la corsa ai armament atomich, menada inanz di Stat Unid e de l’ Union Sovietica in del cors de la guerra freggia, per descriver la pas debola che l’è esistida in fra i do superpotenze 'me risultad del fad che tucc du i governi i staven indree de l’agì per via de la possibilità d’ona guerra nuclear che l’havariss distrut el mond.

Grafich che l’indica el numer de scorte di armament nuclear deciarade, o presumibilment havude, di USA e de l'URSS/Russia.

On quai studios de la politega el drova 'sta espression chì per distinguer el quader mondial de poeu de la seconda guerra mondial, rispet a quell de prima.

In precedenza, i USA e l’URSS i haveven prevegnud i guerrecol mantegnì in fra de lor on equilibri relativ in di sò capacità (economeghe, militar e politeghe) de deciarà guerra; l'espression "politega de l'equilibri" o "equilibri de podé" l’è despess drovada per descriver quell tipo chì de pas incerta . La bomba atomica l’ha cread ona realtà politega noeuva, in la qual i dò superpotenze i gh’haveven la capacità de redù a nient tuta la vita in su la Terra.

L'ostacol a la guerra in tra el bloch sovietich e quell ocidental nó l’è pù stada la pagura che l’aversari el fudess pussee potent, ma piutost l’incorges che con l'uso di arsenai nuclear assee grand e mortai, la possibil vitoria , a bon cunt, l’havariss prodot la distruzzion della propria nazzion e del rest del mond.

In quella manera chì, l'esistenza di armi pussee potente mai creade, l’ha finid col sostegnì una forma de pas: ancaben che tante guerre a inn stade combatude localment adree a la guerra freggia, i superpotenze a inn mai rivade a combates diretament, né alter di bombe atomiche a inn stad mai sganciade in combatiment despoeu del bombardament atomich de Hiroshima e Nagasaki.

El principi che l’era al fondament de l’equilibri del terror, o ben la mutua distruzzion sicurada, l’è an’mò adess operant in de l’impedì di conflit nuclear. De tute i manere, on quai analista el suponn che la politega statunitensa la sia decisament direta a la riussida de la superiorità nuclear, o ben de la capacità de refilà un atach nuclear senza dové havégh paura d’ona rapresaja altertant mortifera[1].

Note Modifega

  1. Daniele Scalea, Lo scudo antimissile e il suo obiettivo Modell:Collegamento interrotto;
    Keir Lieber e Daryl Press, The rise of U.S. nuclear primacy [1],
    Rick Rozoff, Showdown with Russia and China [2].