Lombard Quest articol chì l'è scrivud in lombard, con la Noeuva Ortografia Lombarda

La Gesa de San Fermo Magior a l'è una gesa de Verona, vuna di quater gese pussee importante de la cità insema al Dom, a la basilega de San Zen e a quella de sant'Anastasia. L'è anca sed de parochia de la diocesi de Verona, in del so vicariad de Verona Center.

La Gesa vista de foeura

La saria nassuda 'me gesa paleocristiana del secol V, dedicada ai martir Fermo e Rustegh, e intorna al secol XI i benedetin la restruturen, e tegnen una gesa sota cont i reliquie di sant e ne fann vuna pussee granda sora: del secol XIII i francescan, ch'eren ben pussee a Verona, otegnen la gesa e 'l so convent, e la restruturen a dàgh un stil pussee gotegh. Cont el temp la deventarà vuna di gese favoride di sciori de Verona per meter sota i so mort.

 
El dent de la Gesa de Sora

Del 1757 a l'è dannegiada de 'n esondazzion de l'Ades e se scerniss de menà i reliquie di sant in l'altar magior, inscì che fussen al segur de l'aqua. Cont el rivà del Napoleon i francescan inn casciad via del convent e se retiren in Santa Maria de la Scala: san Fermo la deventa demanial e, dada al cler secolar, parochia e i despoliazzion napoleoneghe colpissen anca lee.

In tra la fin del secol XIX e 'l principi del secol XX a l'è dannegiada de vari event e donca dal 1905 al 1909 a l'è restaverada: in la segonda guerra mondial l'è colpida de una bomba, che la pizza un incendi che 'l toca no el sora in legn.

Architetura

Modifega
 
Vista del presbiteri de la Gesa de Sota

La gesa l'è mituda vers ocident e l'è a forma de gabanna: in del defoeu se ved la diferenza di materiai in tra la costruzzion veggia, d'epoca romanega, e quella pussee noeuva. Gh'è un campanin, scominciad di benedetin e fornid di benedetin del secol XIV.

Gesa de Sora

Modifega

In la gesa de sora gh'è una navada unega, cont un'aula a forma de retangol: el presbiteri l'è volzad con trii basei, de l'altra banda a gh'è un absid. El tecc l'è fad de sedes cavriade de legn, foeura che per el presbiteri, che 'l gh'ha una volta a crosera cont i quater Evangelista.

Gh'è varie capelle e altar in di bande, dò inn magior e gh'hann una soa autonomia strutural.

Gesa de Sota

Modifega

La gesa de sota la se troeuva de bass e la gh'hà trè nav con di pilaster, che se alternen in tra quadrad e a forma de cros. La nav al center l'è partida a mità de pilaster picinin.

El presbiteri l'è in alt anca lu, volzad de trii basei, e 'l gh'ha trii absid a forma de mez-sercc, cont una Cros de legn del secol XVI.

In di bracc del pseudo-transet gh'è do capelle. L'è tuta quatada de volte in crosera in muradura. In su pared e pilaster gh'è di fresch fad in tra el secol XI e XVI.

Bibliografia

Modifega
  • Gian Paolo Marchini, San Fermo Maggiore, Verona, Banca Popolare di Verona, 1981, SBN IT\ICCU\LO1\0456352.

Alter proget

Modifega

Vos corelade

Modifega