Lumbard ucidental Quest articol chì l'è scrivuu in lombard, grafia milanesa.


Cai Giuli Vindes (Caius Iulius Vindex, ?-68) l'è staa on official roman de origin gàllega. L'è famos per la soa rebellion contra el Neron.

Lù l'era el fioeu de on Senator roman, ma la soa fameja, comè dis anca el nòmm Vindex, l'era derivada de quèlla de dij re de l'Aquitània. L'è staa nomenaa propretor de la Gallia Lugdunens vers la fin del regn del Neron, che peroo 'l s'era creaa on numer assee grand de nemis traj famej senatoriaj, e vun di quèst l'eva pròpri el Vindes.

In del marz del 68, el Vindes el s'è ribellaa, e con lù ona bona part de la Gallia. Peroo lù el voreva nò diventà imperador, e donca l'ha invitaa a vessel el governador de l'Aragona Servi Sulpissi Galba, che l'ha refusaa, anca se'l s'è unii a la revoeulta. Ma minga tutt i region occidentaj eren de la part dij ribej: el Virgini Rufo l'ha taccaa la cittaa de Besanzon. Vindes l'è coruu a difendela, e i dù generaj hann trovaa on accòrd. Ma per ona incoprension, i soldaa de Rufo hann scomenzà a combatt e'l Vindes el s'è sucidaa.

Vôs correlaa Modifega