Lesg Fondamental de la Germania

Lombard Quest articol chì l'è scrivud in lombard, con la Noeuva Ortografia Lombarda

La Lesg Fondamental per la Republega Federal de Germania, ciamada anca informalment Costituzzion de la Germania, l'è la costituzzion de la Germania. La gh'ha un valor de lesg superior e la regola i dirit e i dover de la sgent, i orghen federal e di Stat Federai.

Covertina de la Costituzzion, con su l'Aquila federal

A l'è stada scrivuda dopo la Segonda Guerra Mondial e l'è stada adotada el 23 masg 1949. Con la reunificazzion todesca a l'è aplicada anca a l'Est. L'era ciamada domà lesg fondamental per l'ideja che poeu, la Germania unida, l'havaria scrivud 'na costituzzion noeuva, ma desgià che la Republega Democratega Todesca a l'è stada ciapada dent de la Federazzion a l'è tegnuda la lesg fondamental.

La lesg fondamental la stabiliss i principi fondamentai de la democrazzia parlamentara, di dirit uman, i dirit sociai e economegh, l'è partida in 16 part, 109 articoi e 8 sgionte.

La gh'ha un valor de lesg suprema e la 'l pò mia vesser cambiada de una lesg ordinaria. Per cambiàlla gh'è besogn de un procediment speciai, che 'l preved un quorum de 2/3 di vot de la Dieta Federal e el Consei Federai, oltra a on referendum popolar.

I articoi 1 e 20, che traten respetivament el rispet de la dignità umana e la Germania 'me stat federal e social che 'l recognoss el dirit de resister, inn protesgiud de una clausola de eternità, che la stabiliss che 'sti principi chi poden no vesser tolt via o mudad.

Riferiment Modifega

Alter proget Modifega

Vos corelade Modifega

Alter costituzzion todesche Modifega

Storia e concet Modifega

Costituzzion di alter paes che hann perdud la guerra Modifega