Oscillazion de l'Atlantich del Nòrd

Lumbard ucidental Quest articol chì l'è scrivuu in lombard, grafia milanesa.

L’oscillazion de l'Atlantich del Nòrd (NAO, de la lengua inglesa Nord Atlantich Oscillazion) a l’è el ramm atlantich de l’oscillazion artica o ben l’oscillazion periòdica tra l’intensità del ciclon de l'Islanda e quèlla de l’anticiclon di Azzòrre. Quand che el ramm atlantich del vòrtes polar (o ben el ciclon de l'Islanda) el se rinfòrza, el se rinfòrza anca l’anticiclon permanent sub-tropical corrispondent (anticiclon di Azzòrre), inscambi se el se indebolìss el Ciclon de l'Islanda el se indebolìss anca l’Anticiclon di Azzòrre. Quèsta chì l’è l’oscillazion nòrd-atlantica. [1]

Effètt de la NAO in sul clima de l’Italia Modifega

  • Pussée brusècc con NAO positiva: se el ciclon de l'Islanda l’è fòrt l’anticiclon di Azzòrre el và a mèttes sora la Francia inscambi che sora i Azzòrre e inscì el fa el mestée del scud per i perturbazion,inscì che ghe riven pu a l’Italia.
  • Di invèrni pussée cald e sècch se la NAO l’è positiva perché diventen pussée rar i irruzion de aria de Nòrd e de già che ‘l fa pussée cald la scighera la capita men despèss.

Quand che la NAO l’è negativa i effètt hinn oppòst. Cont i cambiament del clima la NAO positiva l’è semper pussee frequenta. [1]

Indes NAO Modifega

Per descrìv la NAO se dopera l'indes NAO:

 

che l'è la differenza tra i slontanament de la pression atmosferega media registràda a Ponta Delgata (in di Azzòrre) e quèlla registrada a Akureyri in Islanda.

Riferiment Modifega

  1. 1,0 1,1 Mario Giuliacci (2010). Manuale di meteorologia (in italian). Alpha Test, 374-378. ISBN 88-483-1168-7.