Lombard Quest articol chì l'è scrivud in lombard, con la Noeuva Ortografia Lombarda

El Papa Grigoeu XIV (nassud Nicolò Sfondrad; Soma, 11 de fevrer 1535 - Roma, 16 de otover 1591) a l'è stad el Papa quell de 229 de la Gesa Catolega e donca sovran del Stat Pontifizzi del 8 de dicember 1590 a la soa mort.

Incision del Papa

Biografia Modifega

Originari de Soma, l'era anca part di Vescont e cont del Sacher Roman Imperi e 'l so paa Franzesch, dopo che ghe moeur la mier, el se met al servizzi de la Gesa e inscì el farà anca lu. El Felip II de Spagna el farà senator de Milan e intant el va dent al cler milanes, indova che 'l ciapa 'me esempi del Carlo Borromee. El fann poeu capo del governo senes e anca vescov, e inscì el toeu part al Concili de Trent, indova che 'l insubiss l'oblegh di vescov de viver in la soa diocesi. El farà poeu part de la comission per meter i liber a l'Indes e 'l deventarà vescov de Cremona e in del 1853 el fann cardinal.

In del 1590 l'è elesgiud al soeuj pontifizzi, in del conclav de otover-dicember e 'l moeur noeuv agn dopo per problema a la fel. L'è stad mitud sota a la Basilega de San Peder. L'è regordad per havé destacad la diocesi de Oria de quella de Brindes.

Riferiment Modifega

Alter proget Modifega