Lombard Quest articol chì l'è scrivud in lombard, con la Noeuva Ortografia Lombarda

La Santa Sed a l'è l'ent, che 'l gh'ha personalità giuridega in del dirit internazzional, che 'l governa la Gesa Catolega. A l'è vuna di cinch sed apostoleghe di concili e de l'Imperi Roman, quella de Roma, insema a Costantinopol, Lissandria, Antiochia e Gerusalem, che inn tucc recognossud 'me patriarcad. Guidada del Papa, che l'è anca vesch de Roma e patriarca d'Ocident, l'è l'unega sed apostolega d'ocident e donca la guida tucc i catolegh ocidentai. Quand che el Papa el gh'è no, perchè l'è mort o l'ha renonziad al so incaregh, a l'è guidada del Collegi di Cardinai, el che president l'è el Camarlengh.

Emblema de la Santa Sed

La soa personalità a l'è partida de quella del Vatican, che l'è un Stat patrimonial che 'l gh'ha 'me fonzion el garantì la sovranità de la Santa Sed. La sovranità vaticana a l'è donca limitada e i Stat forester gh'hann raport con la Sed e minga cont el Stat de la Cità del Vatican. Inscì, l'è la Santa Sed, e minga el Vatican, a vesser osservator a l'Asemblea General di Nazzion Unide.

A l'è representada de la catedra e del soeuj del Pontefice che gh'è in la Basilega de San Giovann in Lateran, che representen el poder de vescov del Roman Pontefice.

Riferiment Modifega

Alter proget Modifega

Vos corelade Modifega