Bibliotega vescontee sforzesca

Lombard Quest articol chì l'è scrivud in lombard, con la Noeuva Ortografia Lombarda

La Bibliotega vescontee-sforzesca a l'era la bibliotega privada di sciori e duca de Milan de la família Vescont prima e Sforza poeu, che la se troeuvava dent al Castell Vescontee de Pavia, ma l'è stada menada in Franza del Luis XII.

Vuna di sale de la bibliotega

L'ispirazzion ghe saria vegnuda al Giovann II e al Galeazz II per la visita del Petrarca, e sgiamò del 1378 la gh'haveva de vesser ben granda, tant che l'è visitada del Geoffrey Chaucer, in visita diplomatega a la cort del Galeazz e del Bernabò. El sarà comunque el Gian Galeazz a fàlla sciora sciorenta, a ciapà vari scrit di so parent e de sgent borlada in desgrazzia, tant 'me el Pasquin Capell, oltra ai botin de guerra.

Intorna a la mità del '400, per el Vespasian de Bisticci, a l'era vuna di biblioteghe pussee sciore de l'Europa, insema a la Libreria Laurenziana, a la bibliotega apostolega vaticana e a quella de l'Università de Oxford. El Lodovigh el Mor la slarga ancamò pussee, per esempi cont i volum de medesina del Sforza Segond Sforza, e ghe dis al Tristan Calch de ordenàlla ancamò: el sgiontarà anca i volum ciapad del Cich Simoneta, quei rivad de la Badia de San Colomban e 'l farà voltà in latin i oeuvere in ebraich del Salomon, che 'l podarà viver in del Castell.

Quand che 'l borla sgiò el governo di Sforza i franzes menen circa 400 volum a Blois, menter di alter inn stad perdud o inn guarnad in alter biblioteghe. Al dì d'incoeu i musee civegh de Pavia inn dree a fà una recostruzzion multimediala di test, che l'è ospitada in del Castell.

Ligam de foeura Modifega

Alter proget Modifega

Vos corelade Modifega