Cupid

dia roman de la passion e de l’amor erotegh
Lombard Quest articol chì l'è scrivud in lombard, con la Noeuva Ortografia Lombarda

Ind la mitologia classega, el Cupid (latin: Cupīdō, che el vœul dì “desideri passional”) l’è el dia del desideri, amor erotegh, atrazzion e afetivitaa. L’è despess figurad coma el fiœul de la deja de l’amor Vener e del dia de la guerra Mart. L’è ancasì cognossud coma Amor (latin: Amor, “amor”). El sò equivalent gregh a l’è l’Eros.[1] Ancaben che el vegna depensgiud coma un sgiovinot magrolin coi ale ind l’art classega, adree al period ellenistegh, el ven semper pussee representad coma un bagaj paciarot. In quell temp chì, la sò iconografia l’ha ciapad denter l’imasgen de l’arch e i sflizze che representen la font del sò podé: una persona, o anca pœu una deitaa, che la ven colpida de la sflizza del Cupid la se impieniss de un desideri incontrollabel. Ind i mit, el Cupid l’era un personasg segondari che el gh’haveva la fonzion de dà l’inviada a la trama. L’è un personasg prenzipal nomà ind el cunt de Cupid e Psiche, quand che lu el ven colpid di sò arme e donca el taca a vesser tormentad de l’amor lu medem.

Picciura del Cupid che l’ha robad una rœusa

El Cupid l’è indait inanz a vesser una figura popolara ind l’Etaa de Mez, quand sota l’influenza cristiana el representava la natura dobia de amor del cel e de la terra. Ind el Renassiment, gh’è stait un renovad interess per la sò figura che el l’ha guarnid de di segnifegad allegoregh compless. Ind la coltura popolara del dì de incœu, el Cupid l’è de solit adree a tirà i sò sflizze per fà namorà i persone, e l’è despess vuna dei icone del dì de San Valentin.[2] I podé del Cupid inn compagn, siben minga istess istess, a quii del Kamadeva, dia hindó de l’amor uman.

Referenze

Modifega
  1. Larousse Desk Reference Encyclopedia, The Book People, Haydock, 1995, p. 215.
  2. This introduction is based on the entry on "Cupid" in The Classical Tradition, edited by Anthony Grafton, Glenn W. Most, and Salvatore Settis (Harvard University Press, 2010), pp. 244–246.

Ligam de denter

Modifega

Ligam de fœura

Modifega