Lombard Quest articol chì l'è scrivud in lombard, con la Noeuva Ortografia Lombarda

La Preja de Bismantua (Prēda ed Bişmântva in emilian resgian; Pietra di Bismantova in toscan) a l’è 'na montagna carateristega di Pennin resgian, volta 1041 m.

La Preja

La se cata in del territori comunal de Castelnoeuv in di Mont, pajes sit ai so pè, in la provincia de Resg; el se presenta 'me on stregg altipian de i pared drizze, levad su in posizzion isolada in tra i olter montagne di Pennin. La zona l’è classifegada come sit d’interess comunitari de la red Natura 2000, e l’è in part catada dent el territori del Parch nazzional de i Pennin Tosch-Emilian.

Nom Modifega

I origen del toponim Bismantua inn debatude. La so etimologia la poeu vesser ligada a la part ’me montagna sacra che la Preja l’havariss havud in di temp antigh. N’ipotesi la voeur che el nom el vegna de l’etrusch man (preja scolpida) e tae (altar per i sacrifizzi). Di olter i proponen n’origen celdega, del vis (vis’c), men (luna) e tua, forsi el regoeujer noturen de vis’c in tra i rogoree de la zona, espression d’on antigh cult de la Luna. Vismentua el sariss cambiad prima in Bismentua, e de poeu in Bismantua.

Alter proget Modifega