Lumbard ucidental Quest articol chì l'è scrivuu in lombard, grafia milanesa.

La primavera de Praga (in cecch Pražské jaro, in slovacch Pražská jar) a l'è staa on moment de liberalizzazion politega in la Cecoslovacchia voruu del leader Alexander Dubček. Iniziada el 5 de genar del 1968, la finiss el 20 de agost del midemm ann cont l'invasion socialista della Cecoslovacchia, la deposizion de Dubček e la nomina de Gustáv Husák a noeuv President de la Cecoslovacchia.

Cartell di protest in Piazza Rossa del 1968 contra de l'invasion de la Cecoslovacchia con scritt "per la nòstra e la vòstra libertà

I reform prevedeven el des'centrament parzial de l'economia, pussee libertà democratica, men censura e restrizion a la stampa, reform che hinn piasuu no a l'Union Sovietega e che han menaa a l'invasion del Patt de Varsavia, Romania esclusa, e la trasformazion de la Cecoslovacchia in d'on Stat satellit de l'URSS finna al 1990.

L'unica reforma tegnuda di sovietich, almen 'me facciada, a l'è stada la trasformazion de la Cecoslovacchia de Stat centralista a federazion de dò Stat: Cechia e Slovacchia, deventada effettiva in del 1990 cont la presidenza Havel.

L'intervent l'ha vist la protesta de on poo de cecoslovacch, famos el cas del suicidi simbolich del Jan Palach, la consacrazion del Václav Havel 'me leader di dissident e la svolta politega del cantant Karel Kryl.

Vos corelaa Modifega