Lumbard ucidental Quest articol chì l'è scrivuu in lombard, grafia milanesa.
Red di tram de Zurigh
Tipolojia red tranviaria
Stats bandiera Svizzera
Territore Zürigh
Vertura 1882
Part de Zurich Transport Network
Linie 15
Operador Verkehrsbetriebe Zürich
Tram 258
Scartament scartament metrich
Lungeza 72,9 km
Traçad
istruzion 

La red di tram de Zurigh a l'è la red di tram de la città de Zurigh. A l'è la pussee granda de la Svizzera e l'è gestida de la Verkehrsbetriebe Zürich.

A l'è longa 72,9 km e l'è a scartament metrich, alimentada a correnta continua. Ogni capoligna el gh'ha on anell de retorn, che 'l permett de doperà di vettur monodirezionai.

Storia Modifega

In del 1864 scomincen i progett per ona tranvia, che l'è verta a cavaj dal 1882.

In del frattemp nassen tanc aziend che gestissen di lign, e domà in del 1930 a hinn crompaa tucc de la StStZ, che la convertiss tucc i lign a scartament metrich e i elettrifica.

Material rotabil Modifega

 
On Tram 2000

La red la gh'ha 313 tram, de pussee tip, ma principalment part de la familia del Tram 2000, voruu per renoeuvà i tram standard svizzer vigg.

A gh'è anca di tram Bombardier Flexity 2 e l'è previst on quaj tram de la Alstom in del futur.

Servizzi de mercanzia Modifega

 
El tram del ruff foeura de la Stazion Centrala

In la città a gh'è on servizzi de recoeuj del ruff pesant faa via tram, indova di tram faa apposta vann in di piazzoeul reservaa per ciappaa el ruff e portàll a la discarica, cont l'obietiv de sbassà el numer del ruff bandonaa illegalment. L'è operativ dal 2003 e in del primm ann l'ha ciappaa 350 tonnelaa de ruff. Dal 2005 a l'è fiancaa de on tram analogh che 'l recoeuj el ruff elettronich.

Vos correlaa Modifega