Lumbard ucidental Quest articol chì l'è scrivuu in lombard, grafia milanesa.

El règn Lombard-Vènet (Talian: Regno Lombardo-Veneto - Todesch: Königreich Lombardo-Venetien) l'è nassuu sotta el controll de l'Austria dopo de la restaverazzion che l'è vegnuda a la fin del period Napoleonigh. L'è staa instituii el 9 de giugn del 1815 del Congress de Vienna, cont el Francesch II Duca de Milan e de Mantova ch'el divegn Francesch I del Lombard-Venet. Francesch I l'haa regnaa fina al 1835, e dopo de lù l'è vegnuu Ferdinand I de Asburgh-Lorena fina al 1848.

Regn Lombard-Venet
Regn Lombard-Venet – Bandera Regn Lombard-Venet - Stemma
Mot: A.E.I.O.U
(Austria Est Imperare Orbi Universo)
Regn Lombard-Venet - Localizazion
Regn Lombard-Venet - Localizazion
Daits aministrativ
Lengue ufiçale Italian, tedesch
Lengue parlade Lombard, venet, ladin, furlan
Inn Kaiserhymne (Serbidiola)
Capitala Milan e Venezia
(1815-1859)
Venezia
(1859-1866)
Dependenza da Imperi d'Austria
Politega
Forma de govern Monarchia
Nassida 1815 con Francesch I
Causa Congress de Viena
Fin 1866 con Francesch Giusepp I
Causa Conquista italiana
Territore e popolazion
Zona jeografiga Lombardia e Veneto
Economia
Valuda Lira austriega
Relijon e societaa
Relijon de Stat Catolicesim
La cartina del Regn
Evoluzion storega
Prima al g'era
Regn d'Italia
L'è stait sostituid da
Regn d'Italia
Adess al fa part de Bandera de Italia Italia

El 22 de marz del 1848, a la fin di cinqu giornad de Milan la popolazion milanesa l'ha casciaa via i austriegh e l'haa nominaa un Govern Provvisori che l'è poeu entraa a fa part del Governo Provvisori de Lombardia. In di dì seguent anca Venezia la casciava via i austriach e la nominava un govern provvisori. L'esercit piemontes a l'éra in socors di volontari lombard (prima guerra de indipendenza italiana) ma a la fin de luj a l'éra sconfitt a Custoza di Austriegh comandaa del Maresciall Radetzky che el dì 6 de agost e podeva rientrà a Milan desmantegand el Governo Provvisori. Venezia la riessiva a resist on ann ancamò, ma el 24 de agost del 1849 la gh'aveva de capitolà anca lee.

El regn Lombard-Venet el vegniva inscì ricostruii sotta el comand de l'imperador Francesch Giusepp I de Asburgh-Lorena (soranominaa el Cecco Beppe del popol milanes), che l'era rappresentaa del [[Radetzky fina che quest l'è mort in del 1858.

In del 1859 el Piemont, dopo de la Segonda guerra de Indipendenza italiana, l'ha proceduu ad annettess la Lombardia e in del 1866, diventaa in del frattemp Regn d'Italia, l'ha incorporaa anca al Venet a la fin de la Terza guerra de Indipendenza col mett fin a quell ch'el rimaneva del Regn Lombard-Venet.

Riferiment Modifega

Vos corelaa Modifega