Lumbard ucidental Quest articol chì l'è scrivuu in lombard, grafia milanesa.

Ufa (in russ: Уфа́ [ʊˈfa]; in baškir Өфө Öfö [øˈfø]) a l’è ona cittàa de la Russia, capploeugh de la republega del Baškortostan, in la part europea del paes.

Important center economegh, industrial, scientifegh, e cultural, a l’è, cont ona popolazion de 1.105.667 million de personn al censiment del 2015, quella de vundes intra i cittàa pussee grand de la Russia.

Storia Modifega

 
La cittàa de Ufa in del 1910

El loeugh de la cittàa de Ufa l’era giamò abitaa in del Paleolitegh; i prim menzion d’ona cittàa hinn de l’Etàa de Mezz, in d’ona mappa di fradej Pizzigano del 1367 e in de l’Atlant Catalan del 1375; la cittàa a l’era ciamada Bashkort.

El prim insediament russ in di loeugh de la moderna Ufa a l’era ona fortezza fada su in del 1574, in del regn de Ivan IV de Russia, cont el nomm de Tura-Tau. La cittàa e i sò territori, abitaa soratutt de baškir, l’è restada in del governatoraa de Orenburg finn a l’agn 1781, quand l’è staa faa su el governatoraa de Ufa.

In de l’agn 1796 el governatoraa de Ufa l’è staa abolii, e la cittàa l’è voltada a vess part de quel de Orenburg, ma l’è per l’importanza de la cittàa che in di agn Des del Vottcent el architett russ-scozzes William Heste el faa su on pian urbanistegh per Ufa, pensaa per ona capital regionala. In de la segonda part del secol, e soratutt cont la costruzion de la ferrovia per Samara in del 1890, i collegament cont i alter zonn de la Russia europea hann permittuu on pussee grand desvilupp economegh de Ufa e del sò territori; in del 1913 la gh’era ona popolazion de 100.000 personn.

L’importanza politega ed economega de Ufa l’è aumentada in de la Segonda Guerra Mondiala, quand pussee industrij de Russia e Ucraina hinn staa portaa a Ufa per l’invasion di todesch; Ufa l’è anca devegnuda in quij agn lì la capital provvisoria del govern sovietegh de la republega de l’Ucraina.

Geografia Modifega

La cittàa de Ufa la se troeuva in la part pussee orientala de l’Europa, visin a la frontera cont l’Asia fada su di mont Urali.
A l’è situada a la confluenza di fium Belaja e Ufa; l’area de la cittàa l’è de 707,9 chilometer quadraa.