Franzesch III Gonzaga

duca de Mantova e marches del Monferrad
Lombard Quest articol chì l'è scrivud in lombard, con la Noeuva Ortografia Lombarda

El Franzesch III Gonzaga (Mantova, 10 marz del 1533Mantova, 21 fevrer del 1550) el fudè el segond duca de Mantova e marches del Monferrad a partì del 1540 infina a la sò mort. L’era el bagaj del Fedarigh II Gonzaga, duca de Mantova, e de la Margarita Paleolega, marchesa del Monferrad.[1]

Litrat del Franzesch Gonzaga

L’è suzzedud al pader coma duca de Mantova a la mort de quest chì, ocorsa quand che el gh’haveva set agn apena. Inanz che el vegness un hom fait, el ducad l’è stait ret di sò barba: l’Ercol e el Ferrant Gonzaga, ch’eren vegnud i tutor del bagaj.

El s’è smorosad con la Catarina d’Asborgh, che l’ha maridad a Trent el 22 de occiover del 1549, a l’etaa de sedes agn. Tamen, el mariozz l’è indait inanz minga tant: duu mis adree che la sposa l’era rivada a viver a Mantova, el duca l’è borlad denter ind un lagh giazzad intanta che l’era dree a cascià, e inscì el s’è ciapad una bruta polmonita. Depos un moment indova a somejava che el se fudess tirad su, el malann l’è pesgiorad e l’è morud adree ai festesgiament de Carnoval. L’è stait interrad ind la Basilega palatina de Santa Barbara.[2]

A la sò mort, la Catarina la tornè indree in Austria, e el ducad de Mantova el passè al fradell piscinin Ghielem, ancamò sota la tutella di barba Ercol e Ferrant.

Referenze

Modifega
  1. Parrott, David (1997). "The Mantuan Succession, 1627–31: A Sovereignty Dispute in Early Modern Europe". The English Historical Review CXII, Issue 445, February (445): 20–65. Oxford Academic. DOI:10.1093/ehr/CXII.445.20. 
  2. Il cimitero ducale

Ligam de denter

Modifega

Ligam de fœura

Modifega